Στο βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων

Στόχος είναι να απλωθεί το φεστιβάλ σε όλη την πόλη των Χανίων, να γίνονται αναγνώσεις και δράσεις σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες αλλά και ανοιχτούς χώρους, ώστε βαθμιαία, τις μέρες του φεστιβάλ, να φτάσει η πόλη να ζει γι’ αυτό.

Βαθύτερος στόχος είναι η διεύρυνση της φιλαναγνωσίας, η εξοικείωση όλων με το αντικείμενο «βιβλίο», ώστε να μπει στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

megalo-arsenali

Μεγάλο Αρσενάλι


Η αρχιτεκτονική του κτηρίου συγκινεί τόσο τους λάτρεις και μελετητές της αρχιτεκτονικής ιστορίας, όσο και οποιονδήποτε πεζό τύχει να περάσει μπροστά του. Οι τοξωτές δίοδοι, τα περίτεχνα υπόστεγα, η στιβαρή κατασκευή με τους λαξευμένους ψαμμόλιθους και η τέχνη της τοιχοποιίας σε όλο το εύρος του κτίσματος, δεσπόζουν στη καρδιά του Παλιού Ενετικού λιμανιού.
MikTheo-inside

Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»


Το Παλιό Τελωνείο αναστηλώθηκε και εξοπλίστηκε στα πλαίσια της σχετικής δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, με τίτλο: «Βιωσιμότητα και Ποιότητα ζωής στην περιοχή της Κρήτης».
52194628882_d5b2d440c3_c

Γιαλί Τζαμί


Το "πλούσιο" τζαμί καθώς η λέξη γιαλί - yallie στα Τουρκικά σημαίνει πλούσιο, όπως επικράτησε να λέγεται, ήταν έργο Αρμένιου αρχιτέκτονα που είχε κατασκευάσει και άλλο όμοιό του στο χωριό Σπανιάκο του Σελίνου. Το τζαμί, στην αυλή του οποίου υπήρχαν φοινικόδεντρα και τάφοι πασάδων και γενιτσάρων, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923 και σήμερα είναι αναπαλαιωμένο ώστε να αποτελεί χώρο εκδηλώσεων.
52196377811_09077a865b_k

Σκάλα Αγίου Μάρκου


Δεδομένου ότι η σκάλα εφάπτεται πάνω σε σημαντικά μνημεία, όπως το Βυζαντινό τείχος και το Μεγάλο Αρσενάλι, ενώ συνδέει κυκλοφοριακά, τον λόφο του Καστελίου με το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, η Σκάλα του Αγίου Μάρκου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της παλιάς πόλης των Χανίων.
firka-air4

Φρούριο Φιρκά


Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο ικανό να αποτρέψει κάθε εχθρικό κίνδυνο για το λιμάνι. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αι. και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν την πτώση της πόλης στους Τούρκους το 1645. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Revellino χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν στρατώνας (Firka = στρατώνας), ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Στον γωνιακό πυργίσκο του φρουρίου υψώθηκε συμβολικά την 1 Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
CBF_Sabbionara

Πύλη Sabionnara


Προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί οι προμαχώνες ενισχύονταν από μικρότερες κατασκευές, τους επιπρομαχώνες, που ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους προμαχώνες. Ο προμαχώνας Sabbionara έχει ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τους Τούρκους το 1686. Βρίσκεται στη νότια πλευρά και πάνω από την ενετική πύλη. Είναι κατασκευασμένος επί του ανατολικού αναχώματος των ενετικών τειχών και έχει περίπου ορθογώνια κάτοψη. Εξωτερικά είναι επενδυμένος από ισχυρή, επικλινή τοιχοποιία που φέρει δυο σειρές γείσο (cordoni). Η ανατολική του πλευρά είναι θεμελιωμένη πάνω στο τείχος (cortina).
xrysostomos

Φιλολογικός Σύλλογος «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»


Πνευματικό και πολιτιστικό Σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης. Στον ανακαινισμένο χώρο του Συλλόγου πραγματοποιούνται διαλέξεις, τιμητικές εκδηλώσεις για επιφανείς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις. Η συμβολή του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» στην πνευματική, κοινωνική και γενικά πολιτιστική κίνηση της πόλης, ήταν και είναι σημαντική.
dhmotikos-khpos-xaniwn-01-768×512

Δημοτικός Κήπος Χανίων


Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων, έργο του Ρεούφ Πασά (επέβλεψε ο ίδιος τη διαμόρφωσή του) σχεδιάστηκε το 1870 και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο στην πόλη. Στον κήπο φυτεύτηκαν κυρίως αειθαλή δέντρα και τα μονοπάτια χαράχθηκαν και στρώθηκαν με χοντρή άμμο σύμφωνα με τα τότε ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένας λαβύρινθος με μια μόνο είσοδο διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα του Κήπου, για περιπλάνηση ανάμεσα σε σκιερά δρομάκια, ενώ φιλοξενεί πάρα πολλά είδη δέντρων, θάμνων, καρποφόρων και καλλωπιστικών φυτών, όπως και μικρό ζωολογικό κήπο με ζώα της κρητικής πανίδας. Στην τεράστια έκτασή του στεγάζονται η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη και ο δημοτικός κινηματογράφος.