Στο βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων
Στόχος είναι να απλωθεί το φεστιβάλ σε όλη την πόλη των Χανίων, να γίνονται αναγνώσεις και δράσεις σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες αλλά και ανοιχτούς χώρους, ώστε βαθμιαία, τις μέρες του φεστιβάλ, να φτάσει η πόλη να ζει γι’ αυτό.
Βαθύτερος στόχος είναι η διεύρυνση της φιλαναγνωσίας, η εξοικείωση όλων με το αντικείμενο «βιβλίο», ώστε να μπει στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.
Μεγάλο Αρσενάλι
Η αρχιτεκτονική του κτηρίου συγκινεί τόσο τους λάτρεις και μελετητές της αρχιτεκτονικής ιστορίας, όσο και οποιονδήποτε πεζό τύχει να περάσει μπροστά του. Οι τοξωτές δίοδοι, τα περίτεχνα υπόστεγα, η στιβαρή κατασκευή με τους λαξευμένους ψαμμόλιθους και η τέχνη της τοιχοποιίας σε όλο το εύρος του κτίσματος, δεσπόζουν στη καρδιά του Παλιού Ενετικού λιμανιού.
Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Το Παλιό Τελωνείο αναστηλώθηκε και εξοπλίστηκε στα πλαίσια της σχετικής δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, με τίτλο: «Βιωσιμότητα και Ποιότητα ζωής στην περιοχή της Κρήτης».
Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Μόρο)
Το 1467, η Βενετία έδωσε τη διαταγή της δημιουργίας των νεώριων στο λιμάνι των Χανίων για την επισκευή των πλοίων της. Το 1593 είχαν ήδη κατασκευαστεί δεκαέξι νεώρια. Το 1607 ξεκίνησε η κατασκευή των Νεωρίων Μόρο. Από τότε έχουν υπηρετήσει διαφόρους σκοπούς. Σήμερα, ένα από αυτά φιλοξενεί τη Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.
Σκάλα Αγίου Μάρκου
Δεδομένου ότι η σκάλα εφάπτεται πάνω σε σημαντικά μνημεία, όπως το Βυζαντινό τείχος και το Μεγάλο Αρσενάλι, ενώ συνδέει κυκλοφοριακά, τον λόφο του Καστελίου με το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, η Σκάλα του Αγίου Μάρκου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της παλιάς πόλης των Χανίων.
Γιαλί Τζαμί
Το "πλούσιο" τζαμί καθώς η λέξη γιαλί - yallie στα Τουρκικά σημαίνει πλούσιο, όπως επικράτησε να λέγεται, ήταν έργο Αρμένιου αρχιτέκτονα που είχε κατασκευάσει και άλλο όμοιό του στο χωριό Σπανιάκο του Σελίνου. Το τζαμί, στην αυλή του οποίου υπήρχαν φοινικόδεντρα και τάφοι πασάδων και γενιτσάρων, σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923 και σήμερα είναι αναπαλαιωμένο ώστε να αποτελεί χώρο εκδηλώσεων.
Φρούριο Φιρκά
Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο ικανό να αποτρέψει κάθε εχθρικό κίνδυνο για το λιμάνι. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αι. και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν την πτώση της πόλης στους Τούρκους το 1645. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Revellino χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν στρατώνας (Firka = στρατώνας), ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Στον γωνιακό πυργίσκο του φρουρίου υψώθηκε συμβολικά την 1 Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Πύλη Sabionnara
Προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί οι προμαχώνες ενισχύονταν από μικρότερες κατασκευές, τους επιπρομαχώνες, που ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους προμαχώνες. Ο προμαχώνας Sabbionara έχει ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τους Τούρκους το 1686. Βρίσκεται στη νότια πλευρά και πάνω από την ενετική πύλη. Είναι κατασκευασμένος επί του ανατολικού αναχώματος των ενετικών τειχών και έχει περίπου ορθογώνια κάτοψη. Εξωτερικά είναι επενδυμένος από ισχυρή, επικλινή τοιχοποιία που φέρει δυο σειρές γείσο (cordoni). Η ανατολική του πλευρά είναι θεμελιωμένη πάνω στο τείχος (cortina).
Φιλολογικός Σύλλογος «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»
Πνευματικό και πολιτιστικό Σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης. Στον ανακαινισμένο χώρο του Συλλόγου πραγματοποιούνται διαλέξεις, τιμητικές εκδηλώσεις για επιφανείς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις.
Η συμβολή του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» στην πνευματική, κοινωνική και γενικά πολιτιστική κίνηση της πόλης, ήταν και είναι σημαντική.
Δημοτικός Κήπος Χανίων
Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων, έργο του Ρεούφ Πασά (επέβλεψε ο ίδιος τη διαμόρφωσή του) σχεδιάστηκε το 1870 και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο στην πόλη. Στον κήπο φυτεύτηκαν κυρίως αειθαλή δέντρα και τα μονοπάτια χαράχθηκαν και στρώθηκαν με χοντρή άμμο σύμφωνα με τα τότε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ένας λαβύρινθος με μια μόνο είσοδο διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα του Κήπου, για περιπλάνηση ανάμεσα σε σκιερά δρομάκια, ενώ φιλοξενεί πάρα πολλά είδη δέντρων, θάμνων, καρποφόρων και καλλωπιστικών φυτών, όπως και μικρό ζωολογικό κήπο με ζώα της κρητικής πανίδας. Στην τεράστια έκτασή του στεγάζονται η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη και ο δημοτικός κινηματογράφος.