Ταυτότητα


Μια ετήσια λογοτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη
στα βιβλία και τους συγγραφείς

 

Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι να αναδειχθεί σε ετήσιο θεσμό, να συγκεντρώνει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και διανόηση, αλλά να έχει και διεθνή χαρακτήρα, με προσκλήσεις σημαντικών ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών, διανοουμένων.

Στο φεστιβάλ θα βρίσκονται στο επίκεντρο βιβλία κάθε είδους: πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο και γενικά όλα τα είδη βιβλίου χωρίς περιορισμούς.

Θα πραγματοποιούνται όχι μόνο παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και συζητήσεις με επίκαιρους θεματικούς άξονες τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, της διεθνούς πολιτικής κ.λπ.

Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι αμιγώς φεστιβαλικός. Δεν υπάρχει δηλαδή έκθεση βιβλίου, αλλά πωλούνται μόνο τα βιβλία των προσκεκλημένων συγγραφέων σε επίκαιρα σημεία των χώρων του φεστιβάλ με τη σύμπραξη των ενδιαφερόμενων βιβλιοπωλών της πόλης.

Στόχος είναι να απλωθεί το φεστιβάλ σε όλη την πόλη των Χανίων, να γίνονται αναγνώσεις και δράσεις σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες αλλά και ανοιχτούς χώρους, ώστε βαθμιαία, τις μέρες του φεστιβάλ, να φτάσει η πόλη να ζει γι’ αυτό.

Βαθύτερος στόχος είναι η διεύρυνση της φιλαναγνωσίας, η εξοικείωση όλων με το αντικείμενο «βιβλίο», ώστε να μπει στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

Σε μια περίπλοκη εποχή, κάνουμε φεστιβάλ έχοντας πρώτα από όλα στο μυαλό μας την ατομική ύπαρξη. Τον άνθρωπο που ψάχνει σημεία ισορροπίας αλλά που δύσκολα τα βρίσκει μέσα στον ορυμαγδό της πληροφορίας, των γεγονότων που τρέχουν, της παντοειδούς διαφήμισης και προπαγάνδας, των αντιφατικών ερεθισμάτων.
Το βιβλίο, η γνώση, ο γνήσιος δημοκρατικός διάλογος, η ψυχαγωγία, είναι στοιχεία που προσφέρουν ισορροπία, που δίνουν δύναμη στον άνθρωπο με τις ευαίσθητες κεραίες, αυτόν που αισθάνεται άβολα στην επικράτεια του φαίνεσθαι, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να σταθεί στα πόδια του. Ακόμα περισσότερο, όταν τέτοιοι άνθρωποι, που είναι πολλοί αλλά και μόνοι, βρεθούν κάπου όλοι μαζί, σε μια ατμόσφαιρα δημιουργική, μια ατμόσφαιρα άλλη, δημιουργείται ανάταση, παράγεται δύναμη και ελπίδα.
Αυτή είναι η αξία ενός φεστιβάλ. Η δημιουργία ενός άλλου κόσμου μέσα στον γνωστό κόσμο, η ένωση της ατομικής υπαρξιακής αγωνίας με το συλλογικό όραμα. Και αυτό, έχει μια βαθύτερη υπαρξιακή, κοινωνική και πολιτική σημασία.

Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Ομάδα Έργου

Διευθυντής: Μανώλης Πιμπλής

Υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος: Λένα Ματσιώρη

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνία: Βασίλης Κιμούλης

Σύμβουλος Έργου & Οργάνωση Παράλληλων Εκδηλώσεων: Κυριακή Μπεϊόγλου

Υπεύθυνη Οργάνωσης & Παραγωγής Έργου: Ζωή Γεωργούλα

Σύμβουλος Τεχνολογίας & Ιστοσελίδας - Συντονιστής ομάδας εθελοντών: Λευτέρης Μπλέτσας

Art director: Μενέλαος Κουρούδης-K2design

Διαχείριση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας - Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Συνδιοργανωτές