Ιστορία


Μια ετήσια λογοτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη
στα βιβλία και τους συγγραφείς

 
 

Δημιουργώντας ένα θεσμό

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, μια ετήσια λογοτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και τους συγγραφείς, πραγματοποιείται στην πόλη των Χανίων στο νησί της Κρήτης. Το φεστιβάλ λαμβάνει οικονομική υποστήριξη τόσο από τις τοπικές δημοτικές όσο και από τις περιφερειακές αρχές. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο επιτυχημένα φεστιβάλ, τόσο το 2022 όσο και το 2023, ενώ σχεδιάζεται το τρίτο φεστιβάλ να προγραμματιστεί από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Και τα δύο πρώτα φεστιβάλ παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, σε διάφορους χώρους στο ιστορικό παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων. Τα φεστιβάλ προσέλκυσαν τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων συγγραφέων, κριτικών λογοτεχνίας, ακαδημαϊκών και αξιόλογων ξένων λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων φωστήρες όπως ο Bernardo Atxaga από τη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, η Lana Bastašić από τη Βοσνία, ο Roderick Beaton από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Rumena Bužarovska από τη Βόρεια Μακεδονία, η Maria Caracausi από την Ιταλία, η Mona Chollet από τη Γαλλία-Ελβετία, Ian Collins από το Ηνωμένο Βασίλειο, Santiago Gamboa από την Κολομβία, Andrej Kurkow από την Ουκρανία, Daniel Mordzinski από την Αργεντινή, Ruth Padel από το Ηνωμένο Βασίλειο, Leonardo Padura από την Κούβα, Sergio Ramírez από τη Νικαράγουα, Bethan Roberts από το Ηνωμένο Βασίλειο, Santiago Roncagliolo από το Περού, Michael Llewellyn Smith από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ana María Shua από την Αργεντινή και Éric Vuillard από τη Γαλλία.

Πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι να καθιερωθεί ως ένας διεθνής κόμβος για συγγραφείς και αναγνώστες, προσφέροντας μια ζωντανή πλατφόρμα για δημόσιες συζητήσεις πάνω σε λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα, φιλοξενώντας παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις καθώς και μια ποικιλία παράλληλων εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ταινιών, αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικές παραστάσεις.