Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες

Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο

5

Μέρες

65

Εκδηλώσεις

100

Ομιλητές

8

Χώρες

1

Πόλη

Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, αυτός ο νέος, αμιγώς «φεστιβαλικός» θεσμός του βιβλίου στην Ελλάδα, ξεκίνησε την Τρίτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου με αξιοσημείωτη επιτυχία, σε οργάνωση του Δήμου Χανίων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης.

347412511_10232290109621860_2293798084307496408_n

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεματικών συζητήσεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων, με περισσότερους από 100 ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Κούβα, εκδότες, ακαδημαϊκούς, μεταφραστές-, αλλά και συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια, το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων προσέλκυσε πάνω από 5.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας, τόσο από τα Χανιά όσο και από άλλα μέρη της Κρήτης, της Ελλάδας και το εξωτερικό, οι οποίοι παρακολούθησαν τις περίπου 60 εκδηλώσεις γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στην Πύλη Sabbionara, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος», στον Δημοτικό Κήπο Χανίων και στο Φρούριο Φιρκά.

Θεματικοί άξονες 2ου ΦΒΧ

Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο

Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είχε ως κεντρικό θέμα: «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο» και διερεύνησε τόσο την έννοια της ταυτότητας στα πεδία της λογοτεχνίας και της Ιστορίας όσο και στο πλαίσιο επίκαιρων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Ένας κόσμος σε αναζήτηση

Μια περιδιάβαση σε σύγχρονα, κομβικά για τις κοινωνίες μας, φαινόμενα και αιτήματα γύρω από την ταυτότητα φύλου, την πραγματική ισότητα των φύλων και τις ανισότητες με βάση την καταγωγή ή το φύλο, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς συγγραφικού ενδιαφέροντος.

Ανθρωπος και Μηχανή

Θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη ταυτότητα;

Το τραύμα της ανταλλαγής

Με τη Συνθήκη της Λωζάνης, πριν από 100 χρόνια, αποφασίστηκε ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας με βάση το θρήσκευμα, επανακαθορίζοντας ταυτότητες, εθνικές και ατομικές.

Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών

Τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών στο πλαίσιο της ελληνικής ταυτότητας.

Η αρχαία Ελλάδα στο σύγχρονο μυθιστόρημα

Η αρχαία Ελλάδα επανέρχεται στο σύγχρονο μυθιστόρημα. Μια νέα λογοτεχνική ανάγνωση του παρελθόντος, σε αναζήτηση σημερινών ταυτοτήτων.

Εντοπιότητα και παγκοσμιότητα

Η καβαφική ποίηση σήμερα, οι πολλαπλές αναγνώσεις και ταυτότητές της, με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή. 

Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο ρόλος του έργου του στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό, με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και την εκδοτική του επικαιρότητα.

Πρόγραμμα

Αρχείο .pdf