1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων


 

Στις γραμμές των συνόρων

5

Μέρες

65

Εκδηλώσεις

100

Ομιλητές

8

Χώρες

1

Πόλη

Τα Χανιά είναι ένας τόπος που πολλοί θεωρούν μαγικό και θα ήθελαν να ζουν σε αυτόν. Μέρος αυτής της μαγείας είναι το πνεύμα που μεταφέρει, μέσα από τα κτίρια, τις γειτονιές του, τους συγγραφείς του, τους ανθρώπους του. Ένα φεστιβάλ βιβλίου με το δικό του ιδιαίτερο κλίμα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του μαγικού παζλ.

Μανώλης Πιμπλής<br>διευθυντής Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Tο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι εδώ και είναι γεγονός. Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Δήμου Χανίων, να καταστεί ο Δήμος μας ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας. Μέσα από πολλές παραγωγές, τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτήν τη διάσταση του τόπου μας. Μία διάσταση που ξεφεύγει από τον αποκλειστικά τουριστικό χαρακτήρα, αλλά αναδεικνύει τα Χανιά ως πολιτιστικό προορισμό πλέον.

Παναγιώτης Σημανδηράκης<br>Δήμαρχος Χανίων

52197372018_584f25fa4a_k
Το Φεστιβάλ Βιβλίου που θα διοργανωθεί στα Χανιά το ερχόμενο καλοκαίρι, ευχόμαστε να καθιερωθεί ως ένα γεγονός σταθμός, με εθνική και διεθνή εμβέλεια, ξεπερνώντας τα όρια του τόπου και του χρόνου. Ως ένας σημαντικός θεσμός για την Κρήτη και την Ελλάδα. Μια σπουδαία δράση που θα αναδεικνύει το ρόλο του βιβλίου, μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Το βιβλίο πρέπει και μπορεί να συνδεθεί με την καθημερινότητά μας, με την καθημερινότητα των Χανιωτών. Δεν υπάρχει ειδική μέρα ή ώρα, δεν υπάρχει ειδικό μέρος για να διαβάσει κανείς, ή και, γιατί όχι, να ακούσει κανείς ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, ούτε χρειάζεται να αποτελεί μια ατομική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν θα περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο αλλά θα απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη των Χανίων

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων δεν είναι απλά μια σειρά από εκδηλώσεις. Είναι κυρίως μία ατμόσφαιρα και μία οργανωμένη ευκαιρία, να συναντηθούμε με τους πρωταγωνιστές της Τέχνης∙ και τα Χανιά το ξέρουν καλά, καθώς φιλοξενούν κάθε χρόνο μια σειρά από φεστιβάλ και συνεχίζουν να τα στηρίζουν. Από την Τετάρτη 29/06, και μέχρι την Κυριακή 3/7/2022, τα Χανιά υποδέχονται το βιβλίο ως πρωταγωνιστή, και με χαρά θα το στηρίξουμε τα επόμενα χρόνια

Γιάννης Γιαννακάκης, Αντιδήμαρχος Χανίων

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων διερεύνησε την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο», και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων».
Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων διήρκησε από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων (Φορτέτζα, Χώρος Τέχνης Χανίων).

 

Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ομιλητές -συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές-, σε περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Gutenberg, Άγρα, Άπαρσις, Διόπτρα, Εκκρεμές, Έρεισμα, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Πατάκης, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς,  κ.ά.

 

 O βραβευμένος με Βραβείο Γκονκούρ 2017 για το βιβλίο του «Ημερήσια Διάταξη», Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βυϊγιάρ, η Βρετανή ελληνίστρια, καθηγήτρια Φιλολογίας στην Οξφόρδη, ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Ρουθ Παντέλ, ο Ουκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ, η σκωτσέζα συγγραφέας Άλι Σμιθ, ο Βάσκος συγγραφέας Μπερνάντο Ατσάγα, ο Περουβιανός συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, οι ποιήτριες  Ελένη Μαρινάκη, Μαρινέλλα Βλαχάκη και Κατερίνα Βλαχάκη, που ζουν και δημιουργούν σήμερα στην Κρήτη, ο συγγραφέας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας, η Μάρω Δούκα, ο Πέτρος Μάρκαρης και πλήθος άλλων βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη, αυτή του Φεστιβάλ Βιβλίου στα ιστορικά κτήρια της παλιάς πόλης.